Menu background image
XTC

WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIE

“XTC maakte me gek. Op een dag beet ik in een glas, net zoals je in een appel zou bijten. Ik moest mijn mond vol met stukken glas hebben om te beseffen wat er met me gebeurde. Een andere keer scheurde ik een uur lang met mijn tanden een stuk stof aan flarden.” – Ann

Bron van de afbeeldingen: stockxpert.com, Bigstockphoto

Er is een groot aantal onderzoeken naar XTC gedaan. Ze tonen het volgende aan:

  • Het gebruik van XTC kan achteruitgang van de lever tot gevolg hebben, zoals in het geval van een 14-jarig meisje dat hierdoor stierf, ondanks een poging van artsen om haar te redden met een levertransplantatie.
  • XTC wordt soms vermengd met middelen zoals rattenvergif.
  • Er zijn jongeren gestorven door uitdroging, uitputting en hartaanvallen als gevolg van het gebruiken van teveel XTC.
  • XTC kan schade veroorzaken aan de nieren, de lever en de hersenen, waaronder blijvende beschadiging van hersenweefsel.
  • Zelfs een kleine hoeveelheid XTC kan giftig genoeg zijn om het zenuwstelsel aan te tasten en onherstelbaar te beschadigen.

Laat je niet gek maken door de hype over drugs

Het “positieve” imago dat drugs hebben, komt vooral doordat ze in films en muziek worden verheerlijkt.

Wanneer een nieuw middel voor het eerst op de markt verschijnt, wordt het bijna nooit als gevaarlijk beschouwd. Dit wordt na een lange tijd pas duidelijk als de schadelijke gevolgen zich openbaren. Tegen die tijd is de schade al aangericht. Het onjuiste idee dat de drug “ongevaarlijk” is, is dan al wijd en zijd geaccepteerd.

XTC is hier een goed voorbeeld van. Zoals een media-waarnemer eens opmerkte: “Het is net alsof een tovenaar een slimme truc heeft bedacht om mensen positief over drugs te laten denken”.

Wat dealers je proberen wijs te maken

Bij een enquête onder jongeren waarbij gevraagd werd waarom ze ooit met drugs begonnen waren antwoordde 55% dat ze het deden onder invloed van hun vrienden. Ze wilden cool en populair zijn. Dealers weten dit.

Ze zullen zich als vriend gedragen en aangeven je “uit te zullen helpen” met “iets om je beter te maken”. De drugs zullen ervoor zorgen dat “je erbij hoort” of zullen “je cool maken”.

Drugsdealers denken alleen aan het geld dat ze ermee verdienen, dus ze zullen alles zeggen om je hun drugs te laten kopen.

Ze zullen je zeggen dat als je XTC neemt, “je veel meiden kunt krijgen”.

Het kan ze niet schelen als je leven aan de drugs kapot gaat zolang ze maar betaald worden. Ze zijn alleen geïnteresseerd in geld. Voormalige dealers gaven toe dat ze hun klanten zagen als “marionetten”.

Krijg de feiten over drugs. Neem je eigen beslissingen.