Menu background image
XTC

DANSEN MET DE DOOD?

XTC is illegaal. Het is door de overheid geclassificeerd als Schedule I drug, een categorie waarin alleen gevaarlijke niet-medische substanties worden opgenomen. Andere drugs uit deze categorie zijn onder andere heroïne en LSD. Bezit, handel of productie leidt tot gevangenisstraffen van vier jaar tot levenslang en boetes tot vier miljoen dollar, afhankelijk van welke drug en de hoeveelheid ervan.

Helaas is Ecstacy een van de populairste drugs onder jongeren. De VN schat dat er wereldwijd meer dan 9 miljoen gebruikers van Ecstacy zijn. De meerderheid daarvan bestaat uit jongeren.

Als je het mixt met alcohol, is XTC erg gevaarlijk en kan het zelfs dodelijk zijn. De schade van deze “designerdrug” is zo enorm dat EHBO-bezoeken met 1200% omhoog geschoten zijn sinds XTC een populaire “club drug” werd die op houseparty's en in disco's wordt gebruikt.

Wil je echt een feestje ervaren?

Nikki was iemand die net zoals vele anderen naar dansfeesten ging. In de hoop even aan haar problemen te ontsnappen en wat lol te hebben, had ze met een aantal vrienden afgesproken om de hele nacht door te feesten. Een van hen had een flesje vloeibare XTC in zijn auto, dus besloten ze er allemaal wat van te nemen. De drug kreeg al snel de overhand. Nikki bleef maar dansen, en ging veel langer door dan ze normaal gesproken zou hebben gedaan. Zoals een van haar vrienden later in het politierapport zei: “Nikki voelde helemaal niets meer.”

De volgende morgen was Nikki dood. De oorzaak: XTC-vergiftiging.

“Dat overkomt mij heus niet!” denk je. Maar hoe zeker weet je dat?

“Op een houseparty zag ik een jongen, die zich met XTC had volgepropt, uren achter elkaar blijven herhalen: ‘Ik ben een sinaasappel, schil me niet, ik ben een sinaasappel, schil me niet.’ Een andere jongen dacht dat hij een vlieg was en bleef maar met zijn hoofd tegen het raam bonzen.” – Liz