Menu background image
Crystal Meth

WAT IS CRYSTAL METH?

Bron van de afbeeldingen: istock.com/Peeter Viisimaa

Crystal meth is de afkorting van crystal methamfetamine. Het is gewoon een vorm van de drug methamfetamine.

Methamfetamine is een witte kristalvormige drug die mensen gebruiken door hem te snuiven, te roken of met een spuit te injecteren. Sommigen slikken het zelfs gewoon in. Elke gebruiker krijgt een sterk verlangen om met de drug door te gaan, omdat het een vals gevoel van geluk en welzijn teweegbrengt – een roes – een sterk gevoel van zelfvertrouwen, hyperactiviteit en energie. En je hebt geen honger meer. De gevolgen van deze drug houden gewoonlijk zes tot acht uur aan, maar kunnen in sommige gevallen wel een hele dag duren.

De eerste ervaring zou nog wel wat plezier met zich mee kunnen brengen, maar al vanaf dat eerste moment begint de methamfetamine het leven van mensen te vernietigen.


Meth gebruikster in 2002 … en 2 1/2 jaar later

Wat is Methamfetamine?

Methamfetamine is een drug die tot dezelfde categorie behoort als cocaïne en andere sterk werkende drugs. Het heeft allerlei bijnamen – waarvan meth, ice, glass of speed het meeste voorkomen. (Kijk hier voor een lijst met gebruikte benamingen.)

Crystal meth wordt bijvoorbeeld door mensen van alle leeftijden gebruikt, en vooral als “partydrug”. Men gebruikt het bij feesten in nachtclubs of tijdens raveparty's. De algemeen gebruikte benamingen zijn ice of glass.

Het is een gevaarlijke en supersterke chemische substantie en, zoals met alle drugs, een vergif dat eerst stimulerend werkt maar daarna het lichaam systematisch vernietigt. Logischerwijs staat het in verband met ernstige gezondheidsproblemen, waaronder geheugenverlies, agressiviteit, psychotisch gedrag en grote kans op hart- en hersenbeschadigingen.

Meth, dat enorm verslavend is, verbrandt de reserves van het lichaam, en creëert een vernietigende afhankelijkheid die alleen verlicht kan worden door meer van deze drug te gebruiken.

De werking van crystal meth is bijzonder hevig en de meeste gebruikers geven toe dat ze er al vanaf de eerste keer dat ze het gebruikten verslaafd werden.

“Ik probeerde het één keertje en BOEM! Ik was verslaafd”, zei een meth-verslaafde, die zijn familie, zijn vrienden en zijn werk als muzikant verloor en uiteindelijk dakloos werd.

Als gevolg daarvan is het een van de moeilijkste drugsverslavingen om te behandelen en veel verslaafden gaan eraan dood.

“Ik begon crystal meth te gebruiken toen ik in mijn eindexamenjaar zat. Voordat mijn eerste semester erop zat, was meth zo'n probleem geworden dat ik van school ging. Omdat ik uren naar mezelf in de spiegel zat te staren en mezelf helemaal openkrabde, zag ik eruit alsof ik de waterpokken had. Ik was constant bezig om aan meth te komen en te gebruiken.” 
– Anne Marie