Menu background image
Inhaleringsmiddelen

“WAT ZIJN INHALERINGS­MIDDELEN?”

Inhaleermiddelen” refereert naar de dampen van giftige middelen die geïnhaleerd worden om snel “high” te worden. Van de meer dan duizend huishoudelijke en andere gewone producten die als inhaleermiddel gebruikt zouden kunnen worden, worden schoensmeer, lijm en tolueen het meest gebruikt. 1 benzine, aanstekervloeistof, stikstofdioxide (lachgas)2 of “whippets”, spuitverf, correctievloeistof, schoonmaakvloeistof, amylnitriet 3 of “poppers”,(amyl of butyl nitriet) reukverdrijvend middel voor kleedkamers of “rush”, en verfverdunner of andere oplosmiddelen voor verf.

De meeste van deze producten creëren effecten die gelijk staan aan narcose, hetgeen de lichaamsfuncties vertraagt. Na een "high" in het begin en het verlies van remmingen ontstaat er versuftheid, lichte hoofdpijn en onrust.

De chemicaliën worden snel door de longen geabsorbeerd en komen zo de bloedbanen binnen; soms veroorzaken ze onherstelbare fysieke en geestelijke schade.

Gebruikers inhaleren direct vanuit de verpakkingen (“snuiven”) of ademen de dampen van lappen doordrenkt met chemicaliën in (“puffen”). Sommige spuiten de stof direct de neus of mond in, of gieten het in hun kragen, boorden of mouwen en snuiven er regelmatig aan. Bij “bagging” gebruikt iemand een plastic zak waaruit de dampen worden geïnhaleerd. Bagging in een afgesloten ruimte vergroot de kans op verstikking aanzienlijk.

“Poppers” en “whippets”, worden verkocht op concerten en in clubs, en bestaan uit giftige chemicaliën die permanent het lichaam en de geest beschadigen.

  1. 1. tolueen: een kleurloze vloeistof gebruikt als oplosmiddel en brandstof.
  2. 2. lachgas: een kleurloos, zoet ruikend gas dat gebruikt wordt bij narcose.
  3. 3. amylnitriet: een licht gele vloeistof die gebruikt wordt om bloedvaten open te krijgen of te verwijden, soms wordt het gebruikt als inhaleermiddel.


GEBRUIKTE BENAMINGEN

INHALEERMIDDELEN: Poppers Stikstof Lachgas Rush Hardware Spoed Snotteballen Maangas Medusa Huff Spray Texas shoe shine Thrust Toilet water Toncho Whippets Whiteout