Menu background image
XTC

KAN IK AAN XTC VERSLAAFD RAKEN?

Is XTC verslavend? Velen denken van wel. Maar zelfs als een gebruiker niet verslaafd raakt bestaan er vier grote gevaren:

GEVAAR NR. 1: In 1995 bestond minder dan 10% van de XTC pillen op de markt uit puur MDMA. Iemand die tegenwoordig XTC gebruikt, gebruikt gewoonlijk een mix van een grote verscheidenheid aan drugs en vaak giftige substanties.

GEVAAR NR. 2: Iemand moet de hoeveelheid van de drug steeds opvoeren om hetzelfde effect te voelen. Gebruikers zeggen dat het effect van XTC na de eerste dosis sterk afneemt. En wanneer iemand meer van de drug gebruikt, nemen ook de negatieve effecten toe.

Omdat het gewenste effect van het gebruik van XTC vermindert, gaat men meestal andere drugs gebruiken die nog gevaarlijker zijn.

GEVAAR NR. 3: Gebruikers hebben soms het gevoel dat ze andere drugs nodig hebben, zoals heroïne of cocaïne. Dit met het doel om de geestelijke en lichamelijke pijnen te verlichten. Deze pijnen treden op nadat de XTC-trip is uitgewerkt. Vandaar dat 92% van de XTC-gebruikers ook zwaardere, verslavende drugs gebruikt.

GEVAAR NR. 4: Het misleidende idee dat iemand zich alleen goed voelt wanneer hij XTC gebruikt, veroorzaakt dat het gebruik niet alleen tijdens houseparty’s en technoparty’s plaatsvindt; net als bij andere stimulerende drugs, gaan mensen door met het gebruiken van XTC, ondanks de slechte ervaringen die ze hebben.

“Ik hoor nogal wat mensen over XTC praten en zeggen dat het een leuke, onschuldige drug is. Ik kan alleen maar denken: ‘Ze moesten eens weten’.

“In vijf maanden tijd veranderde ik van iemand die een redelijk verantwoordelijk leven leidde en bezig was zijn dromen waar te maken, in iemand die nergens meer om gaf – en hoe meer ik onder invloed was, hoe dieper ik in een donkere, eenzame put zakte. Als ik al sliep, had ik nachtmerries en trilde ik over mijn hele lichaam. Ik zag bleek, mijn hoofd bonsde en ik begon me paranoïde te voelen, maar ik negeerde dat allemaal, ik dacht dat het normaal was. Tot de nacht waarin ik dacht dat ik doodging.

“XTC pakte mijn kracht, mijn motivatie, mijn dromen, mijn vrienden, mijn huis, mijn geld en vooral mijn geestelijke gezondheid af. Ik maak me elke dag zorgen over mijn toekomst en mijn gezondheid. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik ga ervoor, omdat ik gelukkig nog leef.”– Lynn