EL SALVADOR OP WEG NAAR EEN DRUGSVRIJ LAND

Kolonel Hugo Angulo maakt gebruik van de Drugsvrije Wereld materialen om jongeren de feiten over drugs te geven om het welig tierende drugsgebruik en geweld in El Salvador te helpen verminderen.

Na 34 jaar in het leger van El Salvador, zocht kolonel Hugo Angulo naar een nieuwe strategie in de strijd tegen drugs. Hij keert nu het tij met Drugsvrije Wereld.

Drugs- en alcoholgebruik zijn de kernproblemen in het land”, zegt kolonel Hugo Aristides Angulo Rogel van El Salvador. Hij verwijst naar een niveau van geweld dat ongeëvenaard is buiten oorlogsgebieden – 103 moorden per 100.000 inwoners in 2015. Veel van het geweld is gerelateerd aan bendes en drugshandel.

“We liggen tussen twee markten – de landen in het zuiden produceren drugs en in het noorden consumeren ze drugs”, zegt Angulo.

Met zijn 34 jaar in dienst was hij El Salvadors langst dienende militaire officier en zag hij de schade door drugs en geweld met eigen ogen. In 2016, terwijl hij als militair attaché van de Permanente Missie van El Salvador bij de VN in New York werkte, hoorde hij over Drugsvrije Wereld (Drug-Free World, DFW) van de algemeen directeur van de DFW-afdeling New York.

Angulo vond zijn nieuwe wapen. “Ik had een ander hulpmiddel nodig, iets wat het land zou veranderen”, zei hij. Nadat hij directeur van DFW El Salvador werd, gaf hij zijn eerste DFW-seminar in de Colegio Coronel Milton Antonio Andrade Cabrera (Kolonel Milton Andrade Cabrera Militaire Academie) en gaf hij interviews op de nationale YSKL 104.1 FM radio en Televisión Canal 10.

“De bendes werven jonge kinderen uit de gemeenschap, dus was het mijn strategie om kinderen op school voor te lichten”, zegt Angulo.

In Panchimalco werkte Angulo samen met de burgemeester en begon hij de levering in hun scholen. Op één school gingen leerlingen niet naar school vanwege hun eigen drugsproblemen, maar na Angulo’s seminar veranderde dat. “We hadden een hoog schoolverzuim, maar na het seminar waren leerlingen zo gemotiveerd, dat ze terugkeerden en hun schoolprestaties verbeterden”, zegt een leraar.

Angulo heeft tot nu toe meer dan 700 leraren getraind om het DFW-programma te leveren en heeft meer dan 50.000 leerlingen in negen steden bereikt. Nu heeft hij het plan uitgewerkt om het programma in alle scholen in het land te implementeren.

Hij werkte daarna samen met de ambtenaren van het stadhuis in San Salvador, met Fundasalva (Anti-drugs Stichting El Salvador), FEPADE (Zakelijke Educatieve Ontwikkeling Stichting), en de Nationale Politie en de Universidad Salvadoreña Alberto Masferrer (een tandheelkundige universiteit) die DFW-lessen verplicht stelde voor alle beginnende studenten.

Na deze programma’s was het moordcijfer in El Salvador de helft van wat het in 2015 was. De Minister van Justitie en Veiligheid schrijft dat toe aan de “zware strijd” tegen de misdaad, de reclasseringsactiviteiten in gevangenissen en de preventieprogramma’s in wijken met een hoog risico. Angulo kan met trots zeggen dat hij een groot aandeel leverde in die preventieprogramma’s, en dat hij verder gaat met zijn werk met DFW om zelfs een nog grotere positieve verandering in El Salvador teweeg te brengen. Kijk naar het verhaal van Angulo op nl.scientology.tv/HAngulo.


Sluit je bij ons aan om seminars te geven en boekjes te verspreiden om een drugsvrije wereld te creëren.

ONDERNEEM ACTIE
Help drugsgebruik te stoppen

Ieder jaar, op 26 juni, ondernemen we actie op de VN Internationale Dag tegen Drugsgebruik en Illegale Handel, die in het leven geroepen is om het bewustzijn van de gevaren van drugs te verhogen.

Op deze dag gaan vrijwilligers van Drugsvrije Wereld (Drug-Free World, DFW) de straat op om De Feiten over Drugs boekjes te verspreiden en plaatselijke bewoners de Drugsvrije Gelofte te laten tekenen. Vrijwilligers geven ook seminars en organiseren bewustzijnscampagnes op scholen.

Dat is slechts één voorbeeld van hoe Drugsvrije Wereld afdelingen overal hun activiteiten kunnen afstemmen op internationale evenementen en speciale dagen om het bewustzijn van de bevolking te verhogen.

Het hele jaar door roepen we alle vrijwilligers en supporters op om zich bij activiteiten aan te sluiten. Ook jij kunt uitdeelactiviteiten en acties om de gelofte te laten tekenen organiseren op drukke locaties, boekjes aan winkeliers geven voor hun klanten, en alles wat er nog meer mogelijk is om mensen de feiten over drugs te geven.

Je kunt de gelofte downloaden op nl.drugfreeworld.org/downloads. Stuur ons video’s en foto’s van je DFW-activiteiten.