GEEN DRUGS, WEL LEVEN MAAKT DE TIJDBOM ONSCHADELIJK

Het Hongaarse Geen Drugs, Wel Leven-team (hierboven afgebeeld) heeft in de afgelopen drie jaar meer dan 135 miljoen mensen bereikt.

Een sterk team in Centraal Europa werkt aan het onschadelijk maken van wat wel “een tikkende tijdbom” van drugsgebruik wordt genoemd, voordat deze afgaat.

Hongarije, een land met natuurlijke schoonheid, wetenschappelijke innovatie en een klassieke Europese grandeur, is ook een land waar een op de drie tieners tussen de 13 en 16 jaar al met illegale drugs geëxperimenteerd heeft. Om de situatie nog erger te maken, maakte het land onlangs een plotselinge toename in het gebruik van synthetische drugs mee – met de daarmee gepaard gaande dodelijke slachtoffers – wat een journalist aanleiding gaf het zo te verwoorden: “Hongarije zit op een tikkende tijdbom die dreigt de samenleving uiteen te laten spatten”.

De Hongaarse regering heeft daarop gereageerd in de vorm van strenge wetten voor zowel dealers als gebruikers. Het in bezit hebben van een kleine hoeveelheid drugs kan ervoor zorgen dat een Hongaar tot twee jaar in de gevangenis terechtkomt.

Maar voor het stoppen van deze epidemie is meer nodig dan alleen maar strenge straffen. De vicieuze cirkel van drugsgebruik moet aan het begin doorbroken worden door jongeren te bereiken met de feiten over drugs, voordat ze verstrikt raken in de verkooppraatjes van dealers.

Geen Drugs, Wel Leven Hongarije, een afdeling van het internationale initiatief voor onderwijs en preventie van de Stichting Geen Drugs, Wel Leven, richt zich juist op dit verschijnsel. Met indringende en bekroonde materialen die zich richten op de jeugd en die recht voor zijn raap de gruwelijke feiten geven over vrijwel elke drug, heeft het programma in Hongarije een hoge vlucht genomen.

“Hongarije zit op een tikkende tijdbom die dreigt de samenleving uiteen te laten spatten.”

In de afgelopen 14 jaar heeft Geen Drugs, Wel Leven Hongarije jaarlijks lentemarathons georganiseerd die van stad naar stad gingen, waarbij ontmoetingen met gemeentefunctionarissen plaatsvonden, evenementen werden gehouden, scholen werden bezocht en duizenden De Feiten over Drugs-boekjes werden uitgedeeld, waarmee de boodschap voor een drugsvrij leven door het hele land werd verspreid.

Vorig jaar werden de atleten van Geen Drugs, Wel Leven vergezeld door meer dan 4000 nieuwe hardlopers. Samen legden ze zo’n 2100 km af door 77 steden en gaven anti-drugs seminars aan meer dan 7930 kinderen.

En wat betreft de rest van het jaar, richtte Geen Drugs, Wel Leven Hongarije een groeiend netwerk op bestaande uit 1300 winkels verspreid door elke provincie van het land, dat dagelijks De Feiten over Drugs-boekjes aan haar klanten distribueert. De deelnemende winkels bestrijken het hele scala, van de pizza-thuisbezorgingswinkel die een boekje bij elke bestelling doet tot aan de apotheken die de De Feiten over Pijnstillers-boekjes samen met de geneesmiddelen distribueren.

Geen Drugs, Wel Leven Hongarije richtte zich vervolgens op de multimedia, met bekroonde non-profit commercials die nu in negen provincies in Hongarije door 18 van de grootste nationale zendstations worden uitgezonden.

De effect-sorterende non-profit commercials, één voor elke drug, laten zien wat aan een jongere over de drug wordt verteld in tegenstelling tot wat er feitelijk gebeurt als hij ze gaat gebruiken, op het patroon van: “Ze zeiden... Ze logen”.

De László Papp sportarena in Boedapest, met plaats voor 12.500 mensen, werd ook bij de drugsvrije boodschap betrokken, en vertoonde de non-profit commercials tijdens 23 concerten en optredens van artiesten als Britney Spears en Sade.

Als klap op de vuurpijl worden de non-profit commercials uitgezonden op grote verkeerskruispunten in Boedapest en in 150 postkantoren in het land. Door deze uitzendingen heeft Geen Drugs, Wel Leven Hongarije in de afgelopen vijf jaar meer dan 135 miljoen mensen bereikt.

Het Hongaarse Geen Drugs, Wel Leven-team, dat nu gesubsidieerd wordt door het Hongaarse Ministerie van Werkgelegenheid, heeft alleen al in de afgelopen drie jaar bijna een half miljoen boekjes gedistribueerd en meer dan 51.000 jongeren in 100 scholen bereikt. Door dit te doen, schudt het team een land wakker voor de verwoestende prijs van drugsgebruik en maakt het een einde aan de cyclus voordat die begint.WE HEBBEN JE HULP NODIG

Steun de Stichting Geen Drugs, Wel Leven en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door jouw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groeperingen en mensen. Jouw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.