DE FEITEN OVER SYNTHETISCHE DRUGS
In Japan veegt de Drug-Free World Foundation de vloer aan met leugens die designer drugs als iets “onschuldigs” promoten

Synthetische marihuana wordt in Japan dappo habu genoemd – “drugs die de wet ontduiken” – en die charmante naam is misschien wel tekenend voor de geringe mate van bewustzijn onder het publiek over de schadelijke effecten ervan. Toch hielden van januari tot mei 2012 meer dan 100 bezoeken aan eerstehulp­afdelingen verband met synthetische drugs.

Bij een campagne om het bewustzijn van de gevaren van de drug onder het publiek te vergroten, heeft Nao Mazaki, directeur van de Japanse afdeling van de Foundation for a Drug-Free World, eerst een inventarisatie gemaakt van de houding die vooral jonge mensen – de primaire doelgroep van fabrikanten van synthetische drugs – ten opzichte van de drug aannemen.

In Japan worden synthetische drugs door dealers via verkoopautomaten verkocht.

In 2012 bleek uit een enquête onder 6150 leerlingen van brugklassen en middelbare scholen in Tokio en het nabijgelegen Saitama en Kanagawa, dat veel van hen bezit en gebruik van synthetische drugs “een kwestie van persoonlijke keuze” vonden en “niet slecht als het niet illegaal is”.

Verder werd er in brugklassen door tweemaal zoveel leerlingen als op middelbare scholen opgegeven dat ze synthetische drugs hadden gebruikt.

“Jonge mensen konden synthetische drugs op straat, via het internet en zelfs uit verkoopautomaten vlak bij hun school kopen”, zei Mazaki.

Het gebrek aan kennis over de gevaren van synthetische drugs was een probleem dat niet alleen bij leerlingen bestond maar ook bij leraren, ontdekte Mazaki. “Ik was stomverbaasd toen een leraar zei: ‘Ik dacht dat het wel in de haak was om dat kruid te nemen, aangezien het een kruid genoemd wordt’.”

Verder onderzoek naar de kennis onder leraren over deze stoffen bracht aan het licht, dat 30% geen verklaring had voor de schadelijke effecten van synthetische drugs, terwijl 63% zei dat ze het “in grote lijnen” wel konden verklaren en dat 84,4% voorlichting over de schadelijkheid van synthetische drugs toejuichte.

Vrijwilligers van Drug-Free World bereiken miljoenen mensen met De Feiten over Drugs via radio- en tv-uitzendingen in heel Japan.

Als reactie hierop stak Mazaki er meer energie in om de waarheid over synthetische drugs aan zowel leerlingen als leraren te vertellen. Ze ging samenwerken met de nationale organisatie ter voorkoming van criminaliteit, de All-Japan Yomiuri Security Association, die is verbonden aan de grootste nationale krant, Yomiuri Shimbun. Door dit partnerschap werd het programma van De Feiten over Drugs officieel onderdeel van de presentaties die deze organisatie op scholen hield.

Via hun eigen programma hebben Mazaki en haar vrijwilligers 2,4 miljoen boekjes De Feiten over Drugs verspreid, 800 evenementen georganiseerd en aan zo’n 50.000 leerlingen lezingen en presentaties voor drugsvoorlichting gegeven. De boodschap werd ook via de nationale televisie gepresenteerd en in gedrukte publicaties met een oplage van in totaal meer dan 30 miljoen stuks drukwerk.

Hirotaka Ishikawa, lid van het House of Councilors, gaf een erkenning voor het drugspreventiewerk van Mazaki en de Foundation for a Drug-Free World:

“Door jullie grootschalige voorlichtingsactiviteiten hebben jullie duizenden jonge mensen beschermd tegen de dodelijke effecten van deze tot nog toe onbekende stoffen. Jullie acties hebben in aanzienlijke mate bijgedragen aan het uitbreiden van de educatieve en wettelijke maatregelen tegen de verspreiding van synthetische drugs. Jullie waardevolle bijdrage aan het helpen van de Japanse jongeren tegen de schadelijke effecten van drugs, verdient de grootste lof.”

– Hirotaka Ishikawa, House of Councilors
De Foundation for a Drug-Free World in Japan heeft De Feiten over Drugs gepresenteerd aan 50.000 leerlingen op 200 scholen.


FEITEN
Het fabriceren van “legale” drugs

Om te begrijpen wat synthetische marihuana en andere synthetische drugs zijn, moet men weten wat “designer drugs” zijn.

Een designer drug is een synthetische versie van een illegale drug. De chemische samenstelling ervan is enigszins veranderd, om te vermijden dat de drug in de categorie van illegale drugs valt. Eigenlijk is het een experiment door een clandestiene chemicus om een nieuwe drug te fabriceren die “legaal” is.

Wanneer wetsdienaars lucht krijgen van die synthetische drug en deze illegaal verklaren, creëren clandestiene chemici weer een gewijzigde versie die nog niet onder de classificatie van “illegaal” valt. En zo herhaalt de cyclus zich.EFFECTIEF DRUGSONDERWIJS REDT LEVENS

Steun de Foundation for a Drug-Free World en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdrage kunnen wij voorlichtingsmaterialen gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw gulle bijdrage helpt ons mensen te voorzien van de feiten die ze nodig hebben om gezonde en drugsvrije levens te leiden.