Menu background image
Pijnstillers

VERSLAVINGSKENMERKEN VAN PIJNSTILLERS OP RECEPT

 
Hoewel de meeste pijnstillers op recept (OxyContin, Vicodin, Methadon, Darvocet, Lortab, Lorcet en Percocet) bij mensen het gevoel van pijn verzacht, kan het ook het gevoel veroorzaken van het lichamelijk “nodig hebben” om je gewoon “normaal” te kunnen voelen.
 
Onderstaand vindt u tien dingen waar u op moet letten als u van iemand denkt dat hij afhankelijk van medicatie lijkt te worden.
 
1. Toename van dosering: de toename van iemands dosering, als gevolg van opgebouwde tolerantie, waardoor de persoon meer nodig heeft om hetzelfde effect te krijgen.
 
2. Veranderingen in iemands persoonlijkheid: schommelingen in iemands energieniveau, stemming en concentratievermogen als gevolg van het feit dat medicatie gebruik belangrijker s geworden dan de dagelijkse verantwoordelijkheden.
 
3. Zich sociaal afzonderen: het zich terugtrekken van vrienden en familie.
 
4. Aanhoudend gebruik: het blijvend gebruik van pijnstillers nadat de medische toestand die ze moesten verlichten verbeterd was.
 
5. De hoeveelheid tijd die iemand besteedt aan het verkrijgen van de medicatie: het veel tijd besteden aan lange afstanden rijden en het bezoeken van meerdere doktoren om aan de medicatie te komen.
 
6. Wijziging in dagelijkse gewoonten en vookomen: afname van persoonlijke hygiëne; verandering in slaap- en eetgewoonten; continue hoest, loopneus en rode, glazige ogen.
 
7. Verantwoordelijkheden verzaken: huishoudelijke taken laten liggen en rekeningen niet betalen; zich vaker ziek melden op school of werk.
 
8. Toegenomen gevoeligheid: normale beelden, geluiden en emoties stimuleren iemand te veel; hallucinaties.
 
9. Blackouts en vergeetachtigheid: het vergeten van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden.
 
10. Defensief gedrag: meer defensief worden en agressiever antwoorden op gewone vragen in een poging een medicijnverslaving te verbergen, wanneer gebruikers denken dat hun geheim wordt ontdekt.