Menu background image
Marihuana

HOE MARIHUANA IN DE LOOP VAN DE TIJD IS VERANDERD

De hennepplant (waar marihuana en hasj van worden gemaakt) werd 2000 jaar geleden al verbouwd om als hallucinerend middel te worden gebruikt.

Het gehalte THC in de hennepplant bepaalt de sterkte van de drug. De hoeveelheid THC in marihuana en hasj is niet constant, en het THC-gehalte is gestaag omhoog gegaan.

Door het gebruik van moderne landbouwtechnieken hebben hennepkwekers soorten hennepplanten ontwikkeld die veel meer THC bevatten dan vroeger. De gemiddelde kracht van de hennepplant in de VS is vandaag de dag rond 15–20%. Het hoogste ontdekte niveau in de plant is ongeveer 32%.12

Ter vergelijking:

  • De wiet die op Woodstock in 1969 en tot het eind van de jaren 70 werd gerookt, bevatte ongeveer 1% THC.13
  • In 1980 was het ongeveer 1%. In 1997 was het gemiddelde THC-gehalte bijna 5,1% in 2008 10,2%.14

Toename van THC in marihuana in de loop van de tijd


Hoe meer THC, hoe meer psychoactief de drugs en hoe hoger de kans op misbruik, verslaving, en andere schadelijke effecten.

Hoe meer THC, hoe meer psychoactief de drugs en hoe hoger de kans op misbruik, verslaving, en andere schadelijke effecten.

ALCOHOL VS. MARIHUANA

Is het roken van een joint hetzelfde als het drinken van alcohol?

Beslis jij maar... Hier zijn de feiten:

Alcohol bestaat maar uit één substantie: ethanol. Marihuana bevat 400 verschillende chemische stoffen, inclusief dezelfde kankerverwekkende stoffen die je in sigarettenrook aantreft. In tegenstelling tot rokers van sigaretten, hebben rokers van wiet de neiging om diep in te ademen en de rook zo lang mogelijk binnen te houden om zo het effect van de drug te verhogen, wat de schade aan de longen alleen maar vergroot.

Alcohol is na een paar uur uit het lichaam verdwenen, maar THC blijft maanden of mogelijk langer in de vetweefsels van het lichaam achter.

THC beschadigt het immuunsysteem. Alcohol doet dat niet.

Er wordt hier niet geprobeerd om de gevaren van alcohol kleiner te laten lijken, dit kan net zo gevaarlijk zijn. Maar gebruikers van marihuana moeten weten dat de chemicaliën in marihuana, waarvan sommige kanker kunnen veroorzaken, lang na gebruik in het lichaam achterblijven.