INDIA’s 1,3 MILJARD ONDERWIJZEN OM DRUGSVRIJ TE LEVEN

Vasu Yajnik-Setia (rechts) en leden van haar 31 afdelingen lichten India voor over de feiten over drugs in 19 staten, zoals hier bij de Sikh Loopbaanbegeleidingsbeurs.

Drugsvrije Wereld India, opgericht in 2016, is uitgegroeid tot een netwerk van 31 groepen in 19 Indiase staten. Ze hebben allemaal het doel om de jeugd van India te onderwijzen om een drugsvrij leven te leiden.

Er wordt veel marihuana gebruikt. Het is iets cultureels, deel van het zeer populaire ‘festival van kleuren’”, zegt Vasu Yajnik-Setia, algemeen directeur van Drugsvrije Wereld India. Het festival, ook wel bekend als Holi, is een dag die in India gevierd wordt, door vrienden, familieleden en zelfs vreemden met gekleurde poeder te besmeren. Het houdt ook vaak in het gebruik van “bhang”, een eetbaar cannabishapje. Marihuana is de favoriete plant van Shiva, de Indiase god van vernietiging. Het is dus niet verwonderlijk dat hij een dominante positie inneemt binnen India’s illegale drugshandel.

Om dit tegen te gaan, richtte Vasu aan het eind van 2016 haar eerste Drugsvrije Wereld groep op in New Delhi. Ze gingen snel de straat op. “We stelden vast dat Raahgiri [een burgerinitiatief voor het herwinnen van hun straten] een goed platform zou zijn om met disseminatiecampagnes te beginnen”, zei ze.

Naast distributie op straat, verzamelde Vasu ook een team lezingengevers, die scholen en groepen bezoeken en DFW-seminars geven, waaronder aan de kansarme scholieren van de Sunaayy Foundation en op de Rao Ram Singh openbare school. Deze laatste heeft het motto: “kennis, dienstbaarheid, liefdadigheid”. Er zijn ook de tweejaarlijkse Sikh Loopbaanbegeleidingsbeurzen waar leerlingen en leraren hun materialen krijgen en drugsvrije geloftes kunnen tekenen. “Omdat een kind op iedere leeftijd voor het eerst met drugs te maken kan krijgen, is het zaak om met hem te praten voordat de dealers dat doen”, zegt Vasu. Maar in een land met 1,3 miljard mensen is één groep gewoon niet voldoende.

“Ik realiseerde me al snel dat ik om mijn droom om DFW naar heel India te brengen, verder moest gaan dan de bestaande werkwijze. Ik begon iedereen te rekruteren”, zegt Vasu. Haar afdeling groeide uit tot zes groepen in de regio Groot Delhi, de hoofdstad van India met 18,9 miljoen inwoners. Dit was inclusief het Dwarka-team in het zuidwesten van Delhi, dat 250 politiecadetten trainde met de Feiten over Drugs, en toen verder reikte om ook anderen te onderwijzen.

Het duurde niet lang voordat er allerlei groepen werden opgezet in alle uithoeken van India, van de Telangana staat in het zuiden, tot de groep in de Gujarat staat aan de westkust van India. En ook net ten noorden daarvan, in de “blauwe stad” Jodhpur in de Rajasthan staat, waar de groepsleider in het Narcotics Control Bureau van India werkt.

Vasu zegt: “Mijn doel is een drugsvrij India.” En nu, met 31 groepen in 19 staten, die in de eerste 14 maanden dat de afdeling actief is al 125.000 mensen hebben onderwezen, heeft ze de basis gelegd om precies dat te bereiken.


Red jij levens door de Feiten over Drugs te onderwijzen? Vertel ons erover.

ONDERNEEM ACTIE
De Feiten over Drugs onderrichten?

Geniet je van de verhalen over de vooruitgang van drugspreventie en drugsonderwijs in de wereld? Heb je je ooit weleens afgevraagd of jouw eigen verhaal verteld kan worden?

Drugsvrije Wereld is een wereldwijd netwerk van onderwijzers, ordehandhavers, drugspreventiespecialisten, ouders en vrijwilligers, die allemaal verbonden zijn doordat ze de Feiten over Drugs materialen gebruiken en een gemeenschappelijk doel hebben om mensen in de richting van een drugsvrij leven te sturen. Als je dit leest, ben je al deel van het team.

Als je de Feiten over Drugs materialen of het leerplan met succes hebt gebruikt en als je je uitdagingen en successen met anderen zou willen delen, dan zouden we dat graag van je willen horen. Je verhaal zou in een toekomstige nieuwsbrief kunnen worden opgenomen

Stuur je verhaal en foto’s op. Jouw ervaring zou anderen kunnen inspireren om zich bij ons aan te sluiten om de feiten over drugs over de hele wereld te onderwijzen.

Wij kijken ernaar uit om wat van je te horen!


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.