DE FEITEN OVER DRUGS NAAR BAJA CALIFORNIA BRENGEN

De burgemeester van Los Barriles, Francis Olachea (midden links) en Drugsvrije Wereld Ambassadeur Jan Storey (midden rechts) openden de deur naar drugsvoorlichting in alle middelbare scholen van Baja California Sur.

De liefde voor een vakantieoord van haar jeugd leidt tot een samenwerkingsverband met de overheid om De Feiten over Drugs seminars te geven in alle middelbare scholen van Baja California Sur.

Baja California Sur (BCS) is een Mexicaanse staat die bekendstaat om haar toeristische bestemmingen, natuurschoon en recreatieve activiteiten. Het is ook een doorgangsroute voor drugssmokkelaars die cannabis en methamfetamines van het zuiden naar het noorden vervoeren.

Drugsvrije Wereld Ambassadeur Jan Storey, een Amerikaanse uit Colorado, brengt een deel van het jaar door in BCS. Ze reisde al sinds ze een kind was naar het rustige vissersdorpje Los Barriles. Maar in 2016 begon ze een verschuiving op te merken toen de effecten van de drugshandel merkbaar begonnen te worden.

“Ik vond het vreselijk, want dit was zo’n veilig en rustig plaatsje”, herinnert ze zich. “Op dat moment besloot ik dat ik er iets aan moest doen.” Ze was al bekend met het Feiten Over Drugs programma in Colorado, dus bracht ze de materialen met haar mee naar BCS en introduceerde het onmiddellijk aan de burgemeester van Los Barriles, Francis Olachea. Burgemeester Olachea had persoonlijk belang bij de strijd tegen drugs nadat ze haar broer aan crystal meth was verloren. “Ik heb mijn hele leven al tussen mensen geleefd die drugs gebruikten, want een van mijn broers gebruikte drugs”, zei burgemeester Olachea.

De burgemeester introduceerde het programma toen aan functionarissen van de regionale overheid, inclusief de algemeen directeur van het Safe School Program (Veilige School Programma) van het Ministerie van Onderwijs. Daarna werden De Feiten over Drugs Onderwijspakketten naar de scholen in Los Barriles en de omliggende gebieden gestuurd, waaronder naar Cabo San Lucas.

De eerste verzending bleek zo’n succes dat de Staatssecretaris van Onderwijs mee wilde doen. Na het bekijken van het leerplan, werd er besloten dat dit programma in alle middelbare scholen nodig was. Dus werd de eerste training aan 50 schooldirecteuren van de vijf BCS gemeenten gegeven, gevolgd door de training van meer dan 800 leraren. Om het programma volledig te consolideren, werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de Onderwijs Minister van Baja California Sur en de Foundation for a Drug-Free World (Stichting voor een Drugsvrije Wereld). Dat is het grootse programma dat door een regering wordt aangenomen. Het hield ook de levering in van meer dan 2200 De Feiten Over Drugs Onderwijspakketten aan scholen.

Met leraren die nu het volledige leerplan geven, zijn bijna 40.000 leerlingen in 230 scholen in de regio bereikt, met als resultaat een 30% afname in de hele staat van het aantal mensen dat voor het eerst drugs gebruikt. “De drugs liepen hier in La Paz en het zuiden van Baja de spuigaten uit”, zegt Jan. “Deze campagne geeft hen hoop dat er iets aan kan veranderen.”


Sluit je bij ons aan en geef De Feiten over Drugs boekjes aan winkeliers in jouw buurt of stad.

ONDERNEEM ACTIE
Strijd mee tegen drugsgebruik

Ieder jaar ondernemen we actie op de United Nations International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking (VN Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel) een dag bedoeld om het bewustzijn van de gevaren van drugs te verhogen.

Op deze dag, gaan vrijwilligers van Geen Drugs, Wel Leven (Drug-Free World, DFW) de straat op om De Feiten over Drugs boekjes te verspreiden. Ze laten mensen de Drugsvrije Gelofte tekenen, geven seminars en organiseren bewustmakingscampagnes in scholen.

We roepen alle vrijwilligers en supporters op om zich bij deze activiteiten aan te sluiten. Dit houdt in de planning van de distributie, en van evenementen om de gelofte te tekenen op drukke locaties. Het houdt ook in zorgen dat winkels ze hebben zodat ze die aan hun klanten kunnen geven, seminars geven aan scholieren en al het andere wat er voor nodig is om De Feiten Over Drugs in handen te geven van mensen in jouw stad. Je kunt de gelofte downloaden op www.drugfreeworld.org/downloads.

Stuur ons video’s en foto’s van je DFW activiteiten. De top tien besten ontvangen ons kenmerkende groenblauwe DFW T-shirt voor de leden van de groep.


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee onze jeugd en de toekomst te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.