DE FEITEN OPENBAAR MAKEN BIJ DE GEMENEBEST SPELEN

DFW laat bij de Britse Gemenebest Spelen sporters beloven om een drugsvrij leven te leiden (bovenaan); ze geven boekjes aan winkeliers voor klanten (links); en geven ze in handen van mensen (rechts).

De Australische Gold Coast treedt op als gastheer van de Britse Gemenebest Spelen. Het Drugsvrije Wereld team is aanwezig om het drugsvrij te maken.

De Britse Gemenebest Spelen is een internationaal evenement met verschillende sporten dat al sinds 1930 iedere vier jaar plaatsvindt. Hoewel er 53 Gemenebest landen zijn, voornamelijk voormalige gebieden van het Britse Rijk, zijn er in het totaal 70 landen en gebieden bevoegd om mee te doen aan de spelen. Voor de spelen van 2018, kwamen er 6600 sporters uit deze Gemenebest landen en gebieden samen in de Gold Coast, in de staat Queensland, Australië. De Gold Coast is een belangrijke toeristische trekpleister met een zonnig subtropisch klimaat. Er zijn surfstranden, een hoge skyline, pretparken, nachtleven en regenwouden.

In april 2018, trad de Gold Coast voor de eerste keer op als gastheer voor de Britse Gemenebest Spelen. Dergelijke evenementen betekenen toeristen, feesten en uitgaan. Ze betekenen ook verdovende middelen. Het is een feit, in de Gold Coast is al een stijging te zien van drugsgebruik en verslaving. Een groot internationaal sportevenement zal alleen maar meer drugs brengen.

Daarom besloten het Brisbane Drugsvrije Wereld team en Gold Coast vrijwilligers om het probleem frontaal aan te pakken om deze spelen veilig te maken. Hun doel: De Feiten Over Drugs, De Feiten over Marihuana en De Feiten over Crystal Meth boekjes uitdelen aan plaatselijke bewoners en aan de duizenden bezoekers die er voor de spelen worden verwacht.

Een primaire taakstelling voor distributie waren de meer dan 680 hotels in de Gold Coast. De andere belangrijke taakstelling waren de plaatselijke winkeliers, die voorzien zouden worden van dozen met boekjes voor hun klanten. Ze bepaalden ook de belangrijkste locaties in de buitenwijken van de stad waar drugs gebruikt zullen worden.

Maar Drugsvrije Wereld was niet de enige organisatie die zich zorgen maakte over het drugsprobleem. Andere groepen sloten zich al snel bij hen aan, naast de Scientology Kerk, de belangrijkste supporter van DFW, werden ze vergezeld door vrijwilligersgroepen zoals Women of Wyndham en Ramon Helps. Ze werden gevolgd door het Melton Interfaith Network, de Australia Pakistan Youth Association, One Spirit Africa, Friends of the Children Foundation en Oz Star TV Channel, om maar een paar van de in het totaal 14 supporters te noemen.

De Australian Lions Drug Awareness Foundation stuurde een bericht naar al haar leden om zich voor de distributie bij het DFW team aan te sluiten. Dit werd gevolgd door een presentatie die aan de Gold Coast Lions Club werd gegeven, die de materialen presenteerde aan hun Lions Family Cub Programma. Vervolgens werd er een certificaat van waardering gegeven aan het DFW team.

Degenen die de boekjes ontvingen deelden vaak hun persoonlijke gruwelverhalen van hun eigen verslaving. Verscheidenen verklaarden dat als ze dergelijke informatie hadden geweten, ze nooit verslaafd zouden zijn geraakt.

In aanloop naar de spelen in april, begon de officiële distributie van boekjes in maart. Teams van vrijwilligers bezochten diverse locaties in de Gold Coast in de buurt van locaties waar de spelen zouden worden gehouden. Ze ontmoetten elkaar op Chevron Islan net buiten de Currumbin Beach Vikings Surf Lifesaving Club en waaierden vandaar uit naar Burleigh Heads, Surfers Paradise en overal elders waar hun voeten of auto’s ze naartoe konden nemen.

Ze deelden 128.000 boekjes uit aan meer dan 300 winkels en 136 hotels. Ze bezochten ook meer dan 25 gebedshuizen en stopten boekjes in brievenbussen. Degenen die de boekjes ontvingen deelden vaak hun persoonlijke gruwelverhalen van hun eigen verslaving. Verscheidenen verklaarden dat als ze dergelijke informatie hadden geweten, ze nooit verslaafd zouden zijn geraakt. Daarna namen ze boekjes mee om aan hun vrienden te geven.

De winkeliers waren maar al te blij om de educatieve materialen ten toon te stellen, en hotels plaatsten ze op de balie van hun receptie en sommigen legden ze zelfs in elke kamer.

Nu is Drugsvrije Wereld Brisbane druk bezig met het helpen van diegenen die om informatie hebben verzocht, niet alleen van de Gold Coast, maar vanuit heel Australië, omdat bezoekers en sporters met de levensreddende Feiten Over Drugs boekjes naar huis terugkeerden en die met anderen deelden.


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee onze jeugd en de toekomst te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.