Menu background image
Crystal Meth

EEN WERELDWIJDE EPIDEMIE VAN VERSLAVING

De giftige bestanddelen in meth leiden tot ernstig tandbederf dat bekendstaat als een “meth mond”. De tanden worden zwart, bevlekt, en beginnen te rotten, dikwijls zo erg dat ze getrokken moeten worden. De tanden en het tandvlees worden vernietigd van binnenuit en de wortels rotten weg.

Het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties schatte de wereldwijde productie van amfetamineachtige stimulerende middelen, waaronder methamfetamine, op bijna 500 ton per jaar, met 24,7 miljoen gebruikers.

De Amerikaanse overheid rapporteerde in 2008 dat ongeveer 13 miljoen mensen, ouder dan 12 jaar, methamfetamine hebben gebruikt—en 529.000 van hen regelmatige gebruikers zijn.

In 2007 rapporteerden 4,5% van Amerikaanse leerlingen in het laatste jaar van de middelbare school dat ze minstens één keer methamfetamine hadden gebruikt.

In de VS verdrievoudigde het percentage van opname voor behandeling van drugsmisbruik van methamfetamine en het amfetamine gebruik verdrievoudigde van 3% in 1996 naar 9% in 2006. Sommige staten hebben veel hogere percentages, zoals Hawaï, waar in 2007 48,2% van de mensen die hulp zochten voor drank- of drugsmisbruik methamfetamine-gebruikers waren.

Deze drug wordt op grote schaal in Tsjechië gebruikt. Daar wordt het Pervitin genoemd. Het wordt in kleine clandestiene laboratoria geproduceerd en in een beperkt aantal grotere. Het is voornamelijk voor binnenlands gebruik, maar de Pervitin wordt ook naar andere delen van Europa en Canada geëxporteerd. Tsjechië, Zweden, Finland, Slowakije en Letland rapporteerden amfetamine en methamfetamine als de oorzaak van tussen de 20% en de 60% van de ingediende verzoeken om behandeling vanwege drugsverslaving.

In Zuidoost Azië is de meest voorkomende vorm van methamfetamine een kleine pil—die in Thailand een Yaba en op de Filippijnen een Shabu wordt genoemd.