3.11 Lees het boekje

Lees: De Feiten over Drugs

DE FEITEN OVER DRUGS

De échte oplossing is het verkrijgen van de feiten en sowieso niet aan drugs beginnen.
Drugs zijn in feite vergif. De hoeveelheid die men ervan gebruikt, bepaalt het effect. Een kleine hoeveelheid werkt als oppeppend middel (het versnelt je). Een grotere hoeveelheid werkt als een kalmerend middel (het vertraagt je). Een nog grotere hoeveelheid vergiftigt je en kan je doden.

Dat geldt voor elke drug. Het verschil zit in de hoeveelheid die nodig is om het effect te bereiken.

Maar veel drugs hebben nog een ander risico: ze hebben direct invloed op het verstand. Ze kunnen de waarnemingen van de gebruiker vervormen. Het gevolg hiervan is dat de acties van de persoon misschien vreemd, irrationeel, ongepast en zelfs destructief zijn.

Drugs blokkeren alle emoties, zowel de gewenste als de ongewenste. Dus, hoewel drugs op korte termijn hulp zouden kunnen bieden bij het verlichten van pijn, vernietigen ze ook de vermogens van iemand, zoals bijvoorbeeld het reactie- en denkvermogen.

Medicijnen zijn drugs die bedoeld zijn om iets van de werking van je lichaam te versnellen, vertragen of te veranderen om zo te proberen het beter te laten werken. Soms kan dat nodig zijn. Maar ze blijven drugs: ze werken als oppeppend of verdovend middel en teveel kan dodelijk zijn. Dus wanneer je medicijnen niet gebruikt zoals ze gebruikt horen te worden, kunnen ze net zo gevaarlijk zijn als drugs.

Waarom nemen mensen drugs?

Mensen nemen drugs omdat ze iets willen veranderen in hun leven.

Hier is een aantal redenen die jongeren gaven voor hun drugsgebruik:

  • erbij willen horen
  • om te ontsnappen of te ontspannen
  • ze vervelen zich
  • om zich ouder voor te doen
  • opstandigheid
  • om te experimenteren

Ze denken dat drugs een oplossing zijn. Maar uiteindelijk worden de drugs het probleem.

Hoe moeilijk het ook is om je problemen onder ogen te zien, de gevolgen van drugs zijn altijd groter dan het probleem dat je ermee probeert op te lossen. De échte oplossing is het verkrijgen van feiten en in de eerste plaats al niet aan drugs te beginnen.

ZORG ERVOOR DAT ANDEREN DE FEITEN KRIJGEN

Deze pagina's van drugfreeworld.org zijn gebaseerd op de inhoud van onze dertien gemakkelijk te lezen boekjes van de serie De feiten over drugs. Deze boekjes zijn gratis en kunnen hier als set of los besteld worden. Je kunt ze aan vrienden, familie en anderen geven.

Stuur anderen naar deze website.

Klik hier om GRATIS De feiten over drugs boekjes te bestellen
Voor de bronvermeldingen voor De Feiten over Medicijnmisbruik. klik hier.