3. Lees het boekje

Lees: Medicijnmisbruik: een serieus probleem

VERSLAVING AAN MEDICIJNEN OP RECEPT: EEN ERNSTIG PROBLEEM

Bron van de afbeeldingen: Stockexpert

Het recreatief gebruiken van voorgeschreven medicijnen is een groot probleem bij tieners en jonge volwassenen. Amerikaanse onderzoeken tonen aan dat tieners vaker voorgeschreven medicatie recreatief gebruiken dan straatdrugs.

Veel jongeren denken dat voorgeschreven medicijnen velig zijn omdat ze op doktersrecept gegeven worden. Maar deze nemen voor niet-medisch gebruik, zoals om ‘high’ te worden of als ‘zelf-medicatie’, kan net zo gevaarlijk en verslavend zijn als het nemen van drugs.

Er zijn grote gezondheidsrisico’s bij het nemen van voorgeschreven medicijnen. Daarom moeten ze alleen op doktersadvies genomen worden. En zelfs dan moet het goed gecontroleerd gebeuren om verslaving en andere problemen te voorkomen!

Veel pillen zien er hetzelfde uit. Het is ontzettend gevaarlijk om een medicijn te nemen waar je niet zeker over bent en die je niet was toegewezen door een dokter. Mensen kunnen ook verschillende reacties op medicijnen hebben vanwege verschillen in de stofwisseling van het lichaam. Een goed medicijn voor iemand kan riskant, zelfs fataal zijn voor iemand anders.

Voorgeschreven medicijnen zijn alleen voor de persoon die ze voorgeschreven heeft gekregen, niet voor iemand anders.