ZUID-AFRIKA VERHEFT ZIJN STEM OM HET GEWELD TEGEN VROUWEN EN KINDEREN TE BESTRIJDEN

Drugsvrije Wereld Zuid-Afrika liep mee met de 100 Men March, met duizenden mensen uit het hele land om het geweld tegen vrouwen en kinderen te bestrijden.

Het is aangetoond dat het grootste deel van het geweld tegen vrouwen en kinderen aangewakkerd wordt door drugs. Daarom sloot Drugsvrije Wereld zich aan bij de 100 Men March in Pretoria, Zuid-Afrika.

De 100 Men March slingert zich een weg door de straten van Pretoria, Zuid-Afrika. De optocht onderstreept de impact van geweld tegen vrouwen en kinderen en roept om het einde van dat geweld. Mannen en vrouwen uit heel Zuid-Afrika en uit alle lagen van de bevolking sloten zich bij de optocht aan – van rechters en advocaten tot geestelijken van elk geloof, agenten, verpleegsters, ambtenaren en, natuurlijk, vrijwilligers van Drugsvrije Wereld (Drug-Free World, DFW).

Zoals algemeen directeur van DFW Zuid-Afrika, Carmen Margro, verklaart: “Mensen hebben de neiging te denken dat ze hun problemen kunnen oplossen door drugs te gebruiken. Ze beseffen alleen niet dat ze het veel, veel, veel erger maken. Ik kwam erachter dat ongeveer 98 procent van de gevallen van mishandeling komt door drugs, alcohol – een of andere vorm van verslaving.”

De Wereldgezondheidsorganisatie rapporteert: “Er is in vele landen een duidelijk verband gevonden tussen alcoholgebruik en voorvallen van geweld tegen een partner. Er zijn aanwijzingen dat alcohol het aantal voorvallen van, en de ernst van huiselijk geweld verhoogt.” Daarom was het meer dan gepast dat DFW zich bij de beweging aansloot.

De optocht, met vooraan een politie-fanfare, ging van Church Square naar de zuidelijke grasvelden van de Union Buildings, de officiële zetel van de overheid van Zuid-Afrika. De stoet had makkelijk de 1000 Man March kunnen worden genoemd, omdat meer dan 1000 mensen arm in arm door de straten liepen.

“Mensen hebben de neiging te denken dat ze hun problemen kunnen oplossen door drugs te gebruiken. Ze beseffen alleen niet dat ze het veel, veel, veel erger maken.”

Ook deel van de partij waren de Zuid-Afrikaanse Minister van Openbaar Bestuur, de Minister van Communicatie, de Minister van Vrouwen, de Minister van Politie Diensten en viceministers. Commissaris van Emancipatie, Mbuyiselo Botha, eerde voormalig president Nelson Mandela en anti-apartheidsactivist Albertina Sisulu als deel van de boodschap van de optocht, waarbij hij verklaarde: “We wilden ook mannen in de schijnwerpers zetten om zeker te maken dat mannen hun stem laten horen om te zeggen dat geweld tegen vrouwen niet mag gebeuren en dat ze niet de andere kant op zullen kijken.”

Tijdens de optocht verspreidde DFW meer dan 5000 De Feiten over Drugs boekjes.


FEITEN

DRUGSGEBRUIK EN SPORTERS

Drugs – van straatdrugs tot steroïden en van pijnstillers tot alcohol – maken onze sporters kapot.

67

PROCENT

van de gewichtheffers die aan wedstrijden meedoen hebben tijdens hun carrière anabole steroïden gebruikt

52

PROCENT

van de American Football-spelers die beroeps zijn in de VS hebben op een bepaald punt in hun carrière opioïden gebruikt

71

PROCENT

van de beroepssporters die opioïden gebruiken geeft toe ze te misbruiken

28

PROCENT

van de sporters aan de universiteit hebben het afgelopen jaar cannabis gebruikt

207

DUIZEND

recepten werden er in één enkel jaar voorgeschreven voor pijnstillers op basis van opioïden. 8 jaar geleden was dat 76 miljoen.


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.