Menu background image
Synthetische drugs

BATH SALTS: EEN KORTE GESCHIEDENIS

De drugs die nu bekendstaan als “bath salts” werden in 1928 en 1929 voor het eerst synthetisch (kunstmatig) in Frankrijk ontwikkeld. Sommige drugs werden in eerste instantie onderzocht op mogelijke medische waarde, maar de meeste drugs die werden ontwikkeld, waren geen succes vanwege de heftige bijwerkingen waaronder ook afhankelijkheid ervan. Het misbruik van deze drugs begon in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw in de vroegere Sovjet-Unie, waar ze als antidepressiva werden gebruikt. Onder de namen “Cat” en “Jeff” werden ze in de jaren 90 van de vorige eeuw populair in de VS.

Tussen 2004 en 2008 werden deze drugs in Israël gebruikt, totdat het hoofdbestanddeel illegaal werd. Tegen 2007 werden ze onder drugsgebruikers populairder en verschenen ze in forums op het internet.

In 2009 bleek in Nederland uit analyse van “XTC” pillen dat meer dan de helft van de pillen niet meer de voornaamste drug bevatte waar XTC mee in verband wordt gebracht, maar drugs bevatte die in “Bath Salts” worden aangetroffen.10

In 2012 werden er in Amerika twee belangrijkste drugs in “Bath Salts” illegaal.11 Criminele chemici ontwikkelden daarop echter nieuwe varianten, met iets andere chemische formules – en maakten er openlijk reclame voor als “badzouten” of verkochten ze onder de naam “Glasreiniger” of andere namen.

Bath Salts: een korte geschiedenis