Menu background image
Ritalin

RITALIN IS DODELIJK

HET VERHAAL VAN MATTHEW: Matthew was een tiener die al zeven jaar Ritaline gebruikte. In maart 2000 overleed hij plotseling. Ofschoon hij geen achtergrond van hartproblemen had, onthulde de autopsie duidelijke tekenen van beschadigingen aan de kleine bloedvaten. Een van de medische onderzoekers vertelde zijn ouders dat het hart van een gezonde, volwassen man ongeveer 350 gram weegt. Het hart van Matthew woog 402 gram. In zijn overlijdensakte staat: “Dood veroorzaakt door langdurig gebruik van methylfenidate (Ritaline).”

Hoge doseringen Ritalin leiden tot symptomen die vergelijkbaar zijn met ander drugsgebruik, waaronder rillingen, stuiptrekkingen, paranoia1 en een gevoel dat insecten of wormen onder je huid kruipen.

Zo was er bijvoorbeeld een 17-jarige jongen die, na het snuiven van fijngestampte Ritalin pillen en verscheidene dagen wakker zijn, psychotisch werd, zijn ouders ombracht en zijn broers en zus met een bijl ernstig verwondde. En dan was er een 14-jarige jongen, die vanaf 7-jarige leeftijd Ritalin gebruikte, en zijn broer doodsloeg met een honkbalknuppel.

Ritalin kan agressie, psychose en een onregelmatige hartslag, die dodelijk kan zijn, veroorzaken.

MISBRUIK ERVAN IS EEN MISDAAD

In de Verenigde Staten wordt Ritalin onderworpen aan strenge controle en zware gerechtelijke straffen voor illegaal gebruik ervan. De straffen voor een eerste overtreding van drugshandel (waaraan je zelfs schuldig zou worden bevonden als je een of twee pillen met een vriend zou delen) houden een gevangenisstraf tot 20 jaar in en een boete van een miljoen dollar.

Als dood of ernstige verwonding het gevolg is van dit eerste misdrijf, is de straf twintig jaar tot levenslang. Als de drug geïnjecteerd werd, wordt het een Klasse A drugovertreding, met nog zwaardere straffen.

“Ik besefte dat mijn interesse in en afhankelijkheid van speed begon toen ik Ritalin voorgeschreven kreeg. Eerst was het elk weekend, toen werd het elke dag.

“Ik begon hallucinaties te krijgen van vogels die over me heen vlogen, ik had het gevoel dat er mensen in de kamer waren, terwijl ik alleen was, en kreeg de beginsymptomen van paranoia. Ik gebruikte de volledige voor een week voorgeschreven hoeveelheid Dexedrine van mijn vriend. Daarna viel ik terug op mijn Ritalin en ging van daaruit verder.

“Ik kan me niet veel van de brugklas herinneren. Maar ik kan me nog goed de overweldigende neerslachtigheid herinneren en het Ritalinogen om te begrijpen wat precies de reden was dat ik het slechter dan ooit deed op school. Ik ging op het nippertje over en had in het geheel geen plannen voor voortgezet onderwijs.

“Op het laatste moment schreef ik me in bij de lokale middelbare school. Ik was in staat om een week clean te blijven voordat de drang aan speed me overmande. Ik ging een week naar school en mislukte jammerlijk.” – Sam

  1. 1. paranoia: argwaan, wantrouwen en angst voor andere mensen