Menu background image
Medicijnmisbruik

STIMULERENDE MIDDELEN

Stimulerende middelen, soms “uppers” genoemd, zorgen voor een tijdelijke toename van alertheid en energie. De bekendste stoffen die hieronder vallen zijn cocaïne en amfetamine.

Voorgeschreven stimulerende middelen komen voor als pil en als capsule. Ze worden bij misbruik geslikt, gespoten of fijn gestampt en dan gesnoven.

GEVOLGEN OP KORTE TERMIJN

De korte termijn gevolgen van deze stimulerende middelen zijn apathie en depressie – de “down” die na de “up” komt. Het zijn deze directe en blijvende gevoelens van uitputting die ervoor zorgen dat iemand nog meer wil. Al snel wordt hij niet meer “high,” hij probeert alleen nog maar “normaal” te worden om überhaupt maar wat energie te voelen.

GEVOLGEN OP LANGE TERMIJN

Stimulerende middelen kunnen verslavend zijn. Wanneer iemand vaker een hoge dosis stimulerende middelen neemt kan het leiden tot gevoelens van vijandigheid en paranoia. Dergelijke doseringen kunnen ook leiden tot een gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur en een onregelmatige hartslag.

 

Zie voor meer informatie over misbruik van voorgeschreven stimulerende middelen, het boekje “De feiten over Ritalin-misbruik”.GEBRUIKTE BENAMINGEN


BRAND NAMES Ritalin Concerta Biphetamine Dexedrine STREET NAMES R-ball Skippy The smart drug Vitamin R JIF Kibbles and bits Speed Truck drivers Bennies Black beauties Crosses Hearts LA turnaround Uppers