Menu background image
Cocaïne

DE FEITEN OVER DRUGS

Drugs zijn in feite vergif. Het effect wordt bepaald door de hoeveelheid.

Een kleine hoeveelheid geeft een kleine stimulans (het verhoogt de activiteit). Een grotere hoeveelheid werkt als een kalmerend middel (onderdrukt de activiteit). Een nog grotere hoeveelheid werkt als vergif en kan iemand doden.

Dat geldt voor elke drug. Het verschil zit in de hoeveelheid die nodig is om het effect te bereiken.

De échte oplossing is het verkrijgen van de feiten en sowieso niet aan drugs beginnen.

Maar veel drugs hebben nog een effect: ze hebben direct invloed op het verstand. Ze kunnen de waarnemingen van de omgeving van de gebruiker vervormen. Het gevolg hiervan is dat de acties van de persoon vreemd kunnen worden, irrationeel, ongepast en zelfs destructief.

Drugs blokkeren alle gevoelens, zowel de gewenste als de ongewenste. Dus, hoewel drugs op korte termijn hulp lijken te kunnen bieden bij het verlichten van pijn, vernietigen ze ook de vermogens van een persoon, zoals bijvoorbeeld het reactie- en denkvermogen.

Medicijnen zijn drugs die bedoeld zijn om iets van de werking van je lichaam te versnellen, vertragen of te veranderen om zo te proberen het beter te laten werken. Soms is dat nodig. Maar het blijven drugs die werken als oppeppend of verdovend middel en teveel ervan kunnen je doden. Dus wanneer je medicijnen niet gebruikt zoals ze gebruikt horen te worden, kunnen ze net zo gevaarlijk zijn als straatdrugs.

Waarom gebruiken mensen drugs?

Mensen gebruiken drugs omdat ze iets willen veranderen in hun leven.

Hier volgen een aantal redenen die jongeren voor hun drugsgebruik gegeven hebben:

  • Erbij willen horen
  • Om te ontsnappen of te ontspannen
  • Om verveling tegen te gaan
  • Om zich “volwassen” voor te doen
  • Opstandigheid
  • Om te experimenteren

Ze denken dat drugs een oplossing biedt. Maar uiteindelijk worden de drugs zelf het probleem.

Hoe moeilijk het ook is om je problemen onder ogen te zien, de gevolgen van drugs zijn altijd groter dan het probleem dat je ermee probeert op te lossen. De oplossing is het verkrijgen van de juiste feiten en om überhaupt niet te beginnen aan drugs.

ZORG ERVOOR DAT ANDEREN DE FEITEN KENNEN

Deze pagina's van geendrugs-welleven.org zijn gebaseerd op de inhoud van onze boekjes uit de 13-delige reeks “De feiten over drugs”.

Deze boekjes zijn gratis te verkrijgen en kunnen als set maar ook los worden besteld. Je kunt ze aan vrienden, familie of anderen geven waarvan je denkt dat ze deze informatie moeten weten.

Verwijs anderen naar deze website.

Klik hier om een GRATIS De feiten over drugs Actiepakket te bestellen.

Lees de referenties over De feiten over cocaïne hier.