3.8 Lees het boekje

Lees: Achter de façade

ACHTER DE SCHONE SCHIJN

Het gebruik van marihuana en hasj is niet alleen schadelijk voor de wietroker zelf. Hij kan ook een gevaar voor de maatschappij worden.

Onderzoek laat duidelijk zien dat marihuana problemen kan veroorzaken in het leven van alledag. Een studie van 129 universiteitsstudenten toonde aan dat degene die de drug tussen de 27 en 30 dagen voor het onderzoek gerookt hadden ernstige afname hadden in concentratie, geheugen en studie vaardigheden. Een onderzoek onder werknemers bij de postbezorging liet zien dat diegenen die positief hadden getest op marihuanagebruik 55% meer ongelukken hadden, 85% meer verwondingen opliepen en 75% meer afwezig waren.

Een onderzoek in Australië liet zien dat 4,3% van de dodelijke auto-ongelukken veroorzaakt werden door het onder invloed zijn van marihuana en hasj.

Het is bijna onmogelijk om op te groeien in Nederland, of enig ander land, zonder met drugs in aanraking te komen. De druk van leeftijdsgenoten om het te gaan gebruiken, is groot en feitelijke informatie over de gevaren van drugs is niet altijd verkrijgbaar.

Veel mensen zullen je vertellen dat marihuana niet gevaarlijk is. Kijk eens naar wie je dat vertelt. Zijn dat dezelfde mensen die proberen je wiet te verkopen?

Marihuana kan het geheugen van iemand schaden – en dit effect kan nog dagen of weken aanhouden nadat de kortstondige effecten van de drugs zijn uitgewerkt. Bij een onderzoek werd een groep van zware marihuanagebruikers gevraagd zich woorden te herinneren van een lijst. Hun vermogen om zich de woorden correct te herinneren keerde soms pas vier weken nadat ze waren gestopt met roken terug naar het normale niveau.39

Studenten die marihuana gebruiken, halen lagere cijfers en zullen minder snel verder gaan studeren dan niet-rokers. Ze hebben gewoonweg niet hetzelfde vermogen om informatie op te slaan en te verwerken, in vergelijking met niet-gebruikers.

“Mijn onderwijzer rookte drie tot vier joints per dag. Hij inspireerde veel studenten om met het roken van joints te beginnen, waaronder ik. Zijn dealer wilde dat ik ook aan heroïne begon, wat ik dus gewoon maar deed. Tegen die tijd was het alsof mijn geweten al dood was.”  – Veronique

Wat dealers je zullen vertellenBij een enquête onder jongeren waarbij gevraagd werd waarom ze ooit met drugs begonnen waren, antwoordde 55% dat ze het deden onder invloed van hun vrienden. Ze wilden cool en populair zijn. Dealers weten dit.

Ze zullen zich als vriend gedragen en aangeven je “te zullen helpen” met “iets om je beter te laten voelen”. De drugs zullen ervoor zorgen dat “je erbij hoort” of zullen “je cool maken”.

Drugdealers, met winst als enige motivatie, zullen alles zeggen om ervoor te zorgen dat jij hun drugs koopt. Ze zullen je zeggen dat “wiet niet tot hardere drugs gaat leiden”.

Het kan ze niet schelen als je leven aan de drugs kapot gaat zolang zij maar betaald worden. Zij zijn alleen geïnteresseerd in geld. Voormalige dealers hebben toegegeven dat ze hun klanten zagen als “marionetten”.

Krijg de feiten over drugs. Neem je eigen beslissingen.