3.2 Lees het boekje

Lees: Internationale statistieken

INTERNATIONALE STATISTIEKEN

  • Naar schatting 13,5 miljoen mensen in de wereld gebruiken opioïden (op opium lijkende stoffen), waarvan er 9,2 miljoen heroïne gebruiken.
  • In 2007 kwam 93% van de opiumvoorraad in de wereld uit Afghanistan. (Opium is de grondstof voor heroïne.) De totale exportwaarde was ongeveer vier miljard dollar, waarvan bijna driekwart naar handelaren ging. Ongeveer een kwart ging naar Afghaanse opiumboeren.
  • Een nationaal onderzoek naar gebruik van verdovende middelen en gezondheid uit 2007. rapporteerde dat er in 2007 in de VS 153.000 heroïnegebruikers waren. Andere schattingen gaan zover als 900.000.
  • Volgens een rapport uit 2008 van het Europees Controlecentrum voor Drugs en Drugsverslaving waren opiaten, vooral heroïne, betrokken bij vier van de vijf drugsverwante sterfgevallen.
  • Opiaten, vooral heroïne, zijn verantwoordelijk voor 18% van de opnamen voor behandeling voor drugs en alcohol problemen in de VS.

Vanaf de dag dat ik begon, hield ik er niet meer mee op. Binnen een week ging ik van het snuiven van heroïne over op het spuiten ervan. Binnen een maand was ik verslaafd en was ik door al mijn geld heen. Ik verkocht alles van waarde dat ik bezat en uiteindelijk ook alles wat aan mijn moeder toebehoorde. Binnen een jaar was ik alles kwijt.

“Ik verkocht mijn auto, verloor mijn baan, werd door mijn moeder uit huis gezet, had een schuld van 25.000 dollar op mijn credit card en leefde op straat in Camden, New Jersey. Ik loog, stal en bedroog.

Ik werd verkracht, geslagen, beroofd, bestolen, gearresteerd, was dakloos, ziek en wanhopig. Ik wist dat niemand een dergelijke levensstijl lang kon volhouden en ik wist dat de dood op de loer lag. Hoe dan ook, de dood was beter dan een leven als drugsverslaafde.” –  Alison