3.1 Lees het boekje

Lees: Internationale statistieken

INTERNATIONALE STATISTIEKEN

In 2007 werden er in de VS 5477 mensen schuldig bevonden aan crackgerelateerde misdaden. Meer dan 95% van deze mensen was betrokken bij de handel in crack.

In Europa is de situatie anders. Het Europees Onderzoekscentrum voor Drugs en Drugsgebruik rapporteerde dat crackgebruik gewoonlijk beperkt is tot kleine groepen in grote steden met een hoog aantal werklozen en slechte leefomstandigheden. In 2006 rapporteerden 20 Europese landen dat crackgebruikers slechts 2% van alle drugsgebruikers waren die aan een behandeling begonnen. De meeste van hen zich bevonden in Groot-Brittannië.

CRACK & MISDAAD

11,6% van degenen die gearresteerd waren, had in de week ervoor crack gebruikt.
Honolulu, Hawaï
49.8% van de gearresteerden rookten crack in het verleden.
Atlanta, Georgia

In 2007 toonde een Amerikaans nationaal onderzoek naar drugs en gezondheid aan, dat 8,6 miljoen Amerikanen van 12 jaar en ouder crack gebruikt hadden. Van deze 8,6 miljoen ondervraagden in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, had 6,9% in het voorgaande jaar crack gebruikt. In 2007 had het onderzoek ‘Government’s Monitoring the Future’ aangetoond dat 3,2% van de jongeren die in het laatste jaar van de middelbare school zaten, weleens crack had gebruikt.

 

In de Verenigde Staten stond in 2006 crack op de eerste plaats van drugsmisbruik met 178.475 opnamen voor behandeling. Dit staat voor 71% van alle mensen die voor het eerst voor cocaïne opgenomen werden in dat jaar.

 

“Die crack is een compleet egoïstische drug. Het neemt je leven over. Crack grijpt je snel vast. Daar is maar heel weinig tijd voor nodig. De hunkeringen die het teweegbrengt zijn enorm. En omdat de high maar even duurt ga je het uiteindelijk steeds vaker gebruiken.”Peter