3.4 Lees het boekje

Lees: Kinderen: De meest onschuldige slachtoffers van crack-cocaïne

KINDEREN: DE MEEST ONSCHULDIGE SLACHTOFFERS VAN COCAÏNE

Men hoort vaak iemand zeggen: “Ja, ik gebruik drugs, maar dat is mijn zaak!” Maar drugsgebruik heeft altijd haar onschuldige slachtoffers, van degenen die prooi worden van verslaafden die met wanhopige pogingen proberen hun drugsgewoonte te financiëren, tot degenen die overlijden bij auto-ongelukken die worden veroorzaakt door bestuurders die onder invloed zijn.

De meest tragische slachtoffers van cocaïne zijn baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap drugs gebruikten. In de Verenigde Staten alleen al worden per jaar tienduizenden baby's geboren die zijn blootgesteld aan cocaïne. Hoewel ze zelf niet verslaafd zijn lijden ze vaak aan een verscheidenheid aan lichamelijke problemen waaronder te vroege geboorte, een laag geboortegewicht, vertraagde groei, geboorteafwijkingen en schade aan de hersenen en het zenuwstelsel.

Baby’s met een laag geboortegewicht lopen een twintig keer hogere kans om tijdens de eerste maand van hun leven te sterven dan baby’s met een normaal gewicht en ze lopen een verhoogd risico op een levenslange handicap, zoals geestelijke achterstand en hersenschade.

De invloed van deze menselijke tragedie op de maatschappij kan nog niet volledig beoordeeld worden.