3.1 Lees het boekje

Lees: Drinken en rijden

DRINKEN EN RIJDEN

Bron van de afbeeldingen: Bigstockphoto
  • In de Verenigde Staten was in 2007 het aantal dodelijke
    auto-ongelukken waar dronken jonge bestuurders bij betrokken waren 1393, dit waren bijna vier dodelijke ongevallen per dag.
  • In de VS zijn ongelukken in het verkeer oorzaak nummer een van de tienersterfte en zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van de tiener doden. Eenendertig procent van de minderjarige bestuurders die de dood hebben gevonden in het verkeer hadden alcohol gedronken, rapporteerde the National Highway Traffic Administration (de variant van Veilig Verkeer Nederland in de VS).
De kans dat een dronken bestuurder op de weg een ongeluk veroorzaakt is minstens elf keer groter dan iemand die geen alcohol genomen heeft.

Voor de meeste mensen zijn dit niet meer dan statistieken, misschien choquerend, maar alleen getallen. Maar voor de families en vrienden van degenen die bij zo’n ongeluk betrokken waren, is het een zeer pijnlijk verlies.

Alcohol vertroebelt iemands waarnemingen en inschattingsvermogen. Mensen die onder invloed zijn merken direct dat hun reactiesnelheid trager is dan wanneer ze niet drinken en ze nemen veel risico’s die ze anders nooit zouden nemen. Deze risico’s zijn te vaak fataal.

Weten hoe alcohol invloed heeft op het lichaam

Alcohol wordt door kleine bloedbanen in de maagwand en dunne darm geabsorbeerd en zo in de bloedsomloop gebracht. Enkele minuten na het drinken gaat de alcohol van de maag naar de hersenen waar het zijn werk doet, het langzaam afremmen van de zenuwcellen.

Ongeveer 20% van de alcohol wordt geabsorbeerd door de maag. Van de overige 80% wordt het meeste door de dunne darm geabsorbeerd.

Alcohol stroomt door de bloedbanen ook naar de lever waar de lever de alcohol verwijdert. Hier wordt het omgezet tot een stof die niet langer giftig is. De lever kan de alcohol in een bepaalde snelheid omzetten, de rest blijft in het lichaam circuleren tot dat de lever klaar is om door te gaan met het omzetten. Dus de intensiteit van het effect op het lichaam is direct gerelateerd aan de hoeveelheid alcohol die men tot zich neemt.

Wanneer de hoeveelheid alcohol in het bloed een bepaald niveau bereikt gaat het ademen aanzienlijk langzamer en kan het een coma of zelfs de dood veroorzaken, omdat er geen zuurstof meer bij de hersenen komt.