3.4 Lees het boekje

Lees: Cocaïne voor de minder bedeelden

COCAÏNE VOOR DE ARMEN

Testgevallen aan wie cocaïne en Ritaline werd gegeven, konden geen verschil ontdekken.
Bron van de afbeeldingen: itar-Tass

"Uiteindelijk ging ik veel sterkere amfetamines gebruiken die me tamelijk snel naar beneden haalden, en ik weet niet of ik daarin geïnteresseerd was geweest als ik niet begonnen was met Ritaline.” – Andy

In 2004 bezochten dertien keer meer Ritaline gebruikers de eerste hulp dan in 1990.

Ritalin is gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Deze tabletten worden – of ze nu afkomstig zijn van iemand die er een geldig recept voor had, van een broer of zus zijn gestolen of via een vervalst recept zijn verkregen – vervolgens op grote schaal verkocht. De prijs varieert van een paar Euro op school, tot 20 Euro per pil op de zwarte markt.

De vergelijking van Ritalin met cocaïne is niet alleen maar een reclameboodschap. Ritalin is chemisch soortgelijk aan cocaïne. Wanneer het als vloeistof geïnjecteerd wordt, geeft het die “kick” waar verslaafden zo naar verlangen.

In 2000 maakte de DEA [Amerikaanse Bureau voor Wetshandhaving betreffende Drugs, DEA (Drug Enforcement Administration)] de resultaten bekend van een onderzoek bij zowel dieren als mensen die cocaïne en Ritalin hadden gekregen. De testpersonen merkten het verschil niet. De DEA kwam tot de conclusie dat: “beide middelen vrijwel dezelfde effecten veroorzaken”.

De omvang van Ritalin misbruik

Het illegale gebruik van middelen op recept, zoals Ritalin, neemt toe.

In 2006 misbruikten bijna 7 miljoen Amerikanen voorgeschreven medicijnen, inclusief Ritalin – meer dan het totale aantal mensen dat cocaïne, heroïne, hallucinerende middelen, XTC en inhaleermiddelen gebruikte bij elkaar. Die 7 miljoen was maar 3,8 miljoen in 2000 – een stijging van 80% in slechts zes jaar tijd.

In 2007 rapporteerde 3,8% van de eindexamen kandidaten dat ze in dat jaar minstens éénmaal Ritalin zonder recept had gebruikt.

Een belangrijke factor die het misbruik in de hand werkt is de enorme stijging van het aantal recepten dat voor Ritalin en andere stimuleringsmiddelen wordt uitgeschreven.
In de VS steeg het aantal recepten voor stimuleringsmiddelen van rond de 5 miljoen in 1991 tot bijna 35 miljoen in 2007.

In 2004 was methylphenidaat (Ritalin) betrokken bij ongeveer 3600 eerste hulp bezoeken, vergeleken met 271 in 1990.

Tussen 1990 en 2000 waren er 186 sterfgevallen in de VS die in verband werden gebracht met Ritalin. Het risico is het hoogste voor degenen die grote hoeveelheden van de drug snuiven.

Sinds 1995 staat het op de lijst van “meest gestolen medicijnen” van de Drug Enforcement Administration in de VS.